пʼятниця, 6 листопада 2015 р.

Історичний календар на листопад 2015 року

1 листопада

● Всесвітній день чоловіків (World Men's Day).

6 листопада

● 160 років від дня народження Дмитра Івановича Яворницького (1855—1940), українського історика, дослідника історії українського козацтва, археолога, фольклориста, етнографа, письменника, громадського діяча. Найвищі його здобутки - дослідження історії запорозького козацтва, а також відродження і становлення Катеринославського обласного музею перетвореного ним на один із провідних музеїв України, справжню скарбницю пам'яток української історії та культури. Музей став найбільшим у світі сховищем запорозької старовини. Сучасники вважали Д.І.Яворницького «вартовим» рідної історії, діяльність якого мала велике значення. 1933 р. Д.Яворницького було оголошено «натхненником» дніпропетровського «контрреволюційного підпілля», звільнено з посади директора музею, проте, зважаючи на високий науковий авторитет, не заарештовано. Творчу діяльність Д.І.Яворницький не припинив, працював над «Словником української мови»; підготував до друку збірку фольклорних матеріалів (2302 пісні); написав «Історію міста Катеринослава», спогади про М. Костомарова, І. Рєпіна, Л. Толстого, В. Тарновського.

9 листопада

● День української писемності та мови.

● День Преподобного Нестора – Літописця Печерського.

● Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму і антисемітизму (International Day Against Fascism, Racism and Antisemitism).

10 листопада

● Всесвітній день молоді.

● Всесвітній день науки в ім'я миру та розвитку (World Science Day for Peace and Development).

16 листопада

● Міжнародний день толерантності.

● День працівників радіо, телебачення та зв’язку.

17 листопада

 Міжнародний день студента (International Students' Day).

20 листопада

● Всесвітній день дитини (Universal Children's Day).

● Міжнародний день відмови від куріння.

21 листопада

● День Гідності та Свободи, що відзначається на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 р.) та Революції гідності (2013 р.).

 День Архістратига Михаїла, покровителя Києва.

22 листопада

● День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій.

● Всеукраїнська акція «Засвіти свічку».

23 листопада

● 155 років від дня народження Марії Костянтинівни Башкирцевої (1860—1884), французької художниці українського походження, майстра жанрового живопису. З 1870 р. жила у Франції; автор знаменитих Щоденників. Твори зберігаються в музеях Франції, Голландії, США, Росії та України.

28 листопада

● 125 років від дня народження Зінаїди Павлівни Тулуб (1890—1964), української письменниці, автора історичного роману-дилогії «Людолови» (1934-37; 1958), у якому на багатому історичному матеріалі відтворено життя українського народу початку ХVІІ ст. за гетьмана Петра Сагайдачного, та роману про життя Тараса Шевченка на засланні — «В степу безкраїм за Уралом» (1964). 1937 р. як «активна учасниця контрреволюційної організації» була засуджена до тюремного ув'язнення строком на 10 років. 1950 р. «…за приналежність до антирадянської есеро-меншовицької організації» засуджена до заслання. Реабілітована під час «хрущовської відлиги».

● 100 років від дня народження Костянтина Михайловича Симонова (1915—1979), російського письменника, автора вірша «Жди меня».

Немає коментарів:

Дописати коментар